CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, January 8, 2012

~ Duduk rumah je


Selalunya en.hubby kena keje kalau hari minggu, sabtu dan ahad sekali. Minggu ni die cuti, tapi ada galang gantinya, minggu depan ada course plak dan tido di hotel. Takde plan nak berjalan kemana pun, duduk rumah je. Paling tidak bawak budak-budak ke taman, bagi lepas main petang nanti.

Sarapan apa korang hari ni? Hari ni aku buat cekodok bawang dengan ikan bilis.


Buat cekodok pun ada petua tau. Arwah mak aku kata, kalau nak cekodok lembut larutkan garam dengan air panas atau suam dalam setengah cawan baru gaulkan tepung dengan bawang besar hiris dan ikan bilis tumbuk. Nak letak cili merah pun boleh, tapi sebab ada askar kecik makan so takleh la nak letak ye. Atau nak guna udang kering pun boleh, tapi sebab Qaisara alergic dengan udang tak boleh la nak letak. Guna air masak untuk gaul jangan guna air paip, dan adunan jangan terlalu lembik dan terlalu pekat. Bila menggoreng pulak, kalau nak dapat hasil rangup di luar dan lembut di dalam kuning ke-emasan, guna api yang sederhana besar. Kalau terlalu besar api, yang luar cepat masak dan gelap warnanya, keras. Kalau api kecik sangat nanti menyerap minyak.

Selalunya aku akan buat sambal cili sendiri tapi tak dan, perut dah lapar. Cicah sos cili pun dah sedap...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...