Dah lama tak makan siput sedut. Pegi pasar raya tadi jumpe la siput sedut ni. Terus ambik, nak buat masak lemak. Cari batang keladi atau keledek tapi tak ada pulak, kalau tak leh campur sekali.
Siput sedut kena la direndam beberapa jam, supaya lumpur dan tanah semua turun. Kemudian, dengan menggunakan playar, potong bahagian atas supaya senang nak sedut nanti, jangan pendek sangat nanti susah nak sedut. Lepas tu ramas dengan hampas kelapa dan sedikit asam jawa nak hilangkan hanyirnya. Basuh bersih-bersih dan toskan.
Bawang kecik, cili padi, cili merah, kunyit hidup dikisar. Masak bahan kisar dalam periuk dengan serai yang dititik. Kemudian masukkan siput, biar masak sekejap pastu masukkan santan perahan kedua. Tinggalkan mendidih sekejap lepas tu masuk pati santan pulak. Masuk juga asam keping, garam secukup rasa, dan daun kunyit. Biar mendidih seketika, dah siap untuk dihidang dan makan!
Kalau ikut style arwaj mak aku orang negeri sembilan masak lemak cili padi tak letak gula ye. Dan aku tak pandai masak letak serbuk aji.
3 bual bicara:
Sedap...sedap...sedap...terer ko, boleh buat rujukan resipi ni..
bagi akak, kalau masak lemak bubuh gula atau serbuk perasa, hancuss dah, hilang rasa aslinya...
akak dah lebih 20 tahun tak guna aji...tp kalau makan kat luar dah tentu tak dpt elak kan?
tp akak tak makan siput sedut tu...
adik beradik lain semua makan, dulu arwah mak akan 'bela' dulu siput tu dalam satu bekas, hari2 kasi makan hampas kelapa (diberi jiran yg niaga nasi lemak), lepas seminggu semua siput2 tu gemuk2 n besar sizenya dan bersih! mak cakap isinya lebih manis, lemak dan terasa bersih...kulitnya bersih tanpa lumpur...
gitu pun akak tetap tak jalan jugak, seram tengok isinya yg bersimpul2 tu...hek3, geli sebenarnya....
udet...alah, resepi biasa je tu pun :)
Queenie...akak tak makan?saya ni plak jenis tolak batu ngan kayu je, hehehe...ohh...boleh bela plak dulu, first time saya dengar dan dengan hampas kelapa memang bersih jadinya. Aji tu kalau angah saya makan sikit pun dah buat die sakit kepala!MIL saya pulak x lengkap memasak takde aji,saya plak tak biasa dan tak tau macam mana nak guna pun...
Post a Comment